• Imprezy biegowe
  • Treningi
  • Kulinaria
  • Sprzęt
  • Ścieżki biegowe
  • Zdrowie

Blog Biegacza

Biegacz to nie ten, kto szybko biega. To ten, który nie ustaje w walce.
Menu
  • Imprezy biegowe
  • Treningi
  • Kulinaria
  • Sprzęt
  • Ścieżki biegowe
  • Zdrowie
Home  /  Przemyślenia  /  Organizm ludzki podczas maratonu
01 kwiecień 2015

Organizm ludzki podczas maratonu

Written by Blog Biegacza
Przemyślenia maraton Comments are off

Maraton zwany Królewskim dystansem jest dla przeciętnego biegacza nie lada wyzwaniem. 42,195 m na pełnych obrotach potrafi wydobyć z biegacza nie tylko pot. Każdy kto przebiegł przynajmniej jedne maraton w życiu wie jakim wielkim wysiłkiem jest pokonanie tego dystansu. Zobaczcie co się dzieje w organizmie biegacza podczas pokonywania 42 kilometrów:

  • Ciśnienie krwi – w trakcie biegu zwiększa się objętość krwi w naczyniach co powoduje ich rozszerzenie.
  • Tętno – średnia liczba uderzeń serca na minutę waha się w granicach 140. Na ostatnich kilometrach tętno może wzrosnąć nawet do 180 uderzeń na minutę – dodam, że tętno spoczynkowe wynosi ok 80 uderzeń na minutę.
  • Temperatura ciała – prawie 3/4 energii wytworzonej przez organizm jest zamieniana na ciepło co może spowodować wzrost temperatury ciała nawet do 39 stopni Celsjusza.
  • Układ pokarmowy – wysiłek pobudza perystaltykę jelit, czyli przyspiesza poruszanie pokarmów w układzie pokarmowym, dlatego nie spożywaj przed biegiem produktów bogatych w błonnik, płatków zbożowych czy śliwek.
  • Pot – jest to mechanizm regulujący temperaturę organizmu. Podczas biegu możesz stracić do 3 litrów wody – w tym także minerały takie jak potas  sód. Dlatego dużo pij na punktach odżywczych.
  • Energia – podczas biegu organizm czerpie siły z węglowodanów – glukoza krążąca we krwi oraz glikogen zawarty w mięśniach. Po 30 kilometrze zapasy energii ulegają wyczerpaniu i wiele osób doświadcza tak zwanego efektu ściany. Można się przed tym obronić zażywając m.in. żele energetyczne.
  • Osocze krwi – podczas biegu intensywny ot powoduje zagęszczenie płynu w którym przemieszczają się płytki krwi. Gęstsza krew powoduje cięższą pracę serca.
  • Endorfiny – intensywna aktywność fizyczna powoduje wydzielane endorfiny. Jest to hormon wywołujący euforię i zmniejsza odczucie bólu. Wydzielanie zmniejsza się na ostatnich metrach oraz zaraz po przekroczeniu mety.
  • Kwas mlekowy – wytwarza się podczas intensywnego biegu w momencie kiedy występuje w organizmie deficyt tlenu. Na ogół objawia się bólem mięśni dzień po maratonie.
  • Kalorie – średnio podczas maratonu organizm biegacza sala ok 3000 kalorii – liczba ta jest zależna od masy ciała i wytrenowania organizmu.
  • Utrata wagi – pokonując dystans maratonu biegacz może stracić ok 5% masy ciała – z tego 90% stanowi woda a pozostałe 10% to tłuszcze i białko.

Blog o bieganiu

Podziel się
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest
Blog Biegacza
Connect on Facebook

 Previous Article 11. Maniacka Dziesiątka
Next Article   8. Poznań Półmaraton
  • O Mnie
  • Moje wyniki
  • Współpraca
  • Kontakt

Tagi

akcesoria do biegania altra badania badania wydolnościowe bieganie Poznań bieganie z psem bieg na 10km Blog Biegacza blog o bieganiu buty do biegania CrossFit dieta biegacza energia eventy biegowe gadżet dla biegacza Grand Prix Wielkopolski w Półmaratonie kontuzje biegacza korona książka maraton odzież do biegania Poznań przepisy dla biegaczy półmaraton recenzja recenzja butów sprzęt biegowy słownik biegacza test butów test obuwia trening biegacza trening siłowy Wielkopolscy Biegacze zacząć biegać ścieżki biegowe

Kategorie

  • Charytatywnie (1)
  • Imprezy biegowe (28)
  • Kulinaria (7)
  • Przemyślenia (10)
  • Ścieżki biegowe (3)
  • Sprzęt (13)
  • Treningi (13)
  • Zdrowie (7)

Polecam odwiedzić

Poznań Biega

Wielkopolscy Biegacze.pl
© Copyright 2014 - 2021 BlogBiegacza.pl
Witryna używa plików cookies w celach statystyk, zgodnie z Polityką prywatności. Warunki przechowywania cookies są określone w ustawieniach przeglądarki.
Ustawienia cookies Odrzuć Akceptuję wszystkie
Manage consent

Ustawienia plików cookies

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić wrażenia podczas poruszania się po witrynie. Spośród nich pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć, w jaki sposób korzystasz z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w Twojej przeglądarce tylko za Twoją zgodą. Masz również możliwość rezygnacji z tych plików cookie. Jednak rezygnacja z niektórych z tych plików cookie może wpłynąć na wygodę przeglądania.
Niezbędne
Always Enabled
Pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny. Ta kategoria obejmuje wyłącznie pliki cookie, które zapewniają podstawowe funkcjonalności i zabezpieczenia witryny. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych.
Analityczne
Są to pliki cookies, które sprawdzają, jak użytkownicy korzystają z naszej strony. Wykorzystujemy te informacje, aby ulepszać naszą stronę i oferowane usługi.
Marketingowe
Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania odwiedzającym odpowiednich reklam i kampanii marketingowych. Te pliki cookie śledzą odwiedzających w witrynach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.
SAVE & ACCEPT