• Imprezy biegowe
  • Treningi
  • Kulinaria
  • Sprzęt
  • Ścieżki biegowe
  • Zdrowie

Blog Biegacza

Biegacz to nie ten, kto szybko biega. To ten, który nie ustaje w walce.
Menu
  • Imprezy biegowe
  • Treningi
  • Kulinaria
  • Sprzęt
  • Ścieżki biegowe
  • Zdrowie
Home  /  Kulinaria  /  Makaron z łososiem i szpinakiem
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
28 Czerwiec 2014

Makaron z łososiem i szpinakiem

Autor Blog Biegacza
Blog Biegacza
Kulinaria przepisy dla biegaczy Comments are off

Każdy biegacz dobrze wie jak ważny jest makaron w jego diecie. Duża dawka węglowodanów na kilka dni przed ważnymi zawodami potrafi dodać energii. Do tego dodamy smacznego łososia i mamy pyszną oraz łatwą w przygotowaniu potrawę.

ŁosośRyby są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Poza tym zawierają kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na nasz wzrok, oprawiają pamięć i koncentrację oraz działają antydepresyjnie. Ponadto ryby są cennym dowozem minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: fosfor, selen, magnez, wapń czy jod. Jest to też źródło łatwostrawnego i dobrze przyswajalnego przez nasz organizm białka. Mięso ryby dostarcza także dużo witamin takich jak A (poprawia kondycję skóry), D (wzmacnia kości), E (usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki) oraz szereg witamin z grupy B (wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację).

Składniki na makaron z łososiem (porcja na ok. 2 osoby)

  • ok. 500 g surowego lub wędzonego łososia (filet)
  • makaron typu penne lub pappardelle
  • pęczek świeżego szpinaku lub kostka mrożonego w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • ok. 50 ml białego wina
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz
  • kilka kaparów
  • oliwa z oliwek
  • pomidorki koktajlowe dla ozdoby

Przygotowanie

Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek należy podsmażyć szpinak dodając kolejno rozgnieciony czosnek i sok z cytryny. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz podlewamy białym winem. Kolejnym etapem jest dodanie pokrojonego w sporą kostkę łososia oraz kilka kaparów. Rybę należy smażyć krótko, żeby za bardzo nie wysuszyć mięsa. Na koniec dodajemy 18% śmietanę i dusimy całość przez 5-10 minut. W międzyczasie należ ugotować makaron – najlepiej al dente. Danie na patelni powinno być już gotowe. Na koniec proponuję posmakować i sprawdzić czy ilość przypraw jest odpowiednia i ewentualnie dodać więcej. Danie najlepiej podawać w małej miseczce lub na głębokim talerzu. Na makaron kładziemy porcję łososia ze szpinakiem i przyozdabiamy pomidorkami. Proponuję do dania podać białe, wytrawne wino.

Smacznego!

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Podziel się
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest
Blog Biegacza
Blog Biegacza
Connect on Facebook

 Poprzedni artykuł Ścieżki biegowe – 5km wokół Malty
Następny artykuł   25. Półmaraton Pobiedziska
  • O Mnie
  • Moje wyniki
  • Współpraca
  • Kontakt

Moje najbliższe starty/treningi:

There are no upcoming events.

Tagi

akcesoria do biegania altra badania badania wydolnościowe bieganie Poznań bieganie z psem bieg na 10km Blog Biegacza blog o bieganiu buty do biegania CrossFit dieta biegacza energia eventy biegowe gadżet dla biegacza Grand Prix Wielkopolski w Półmaratonie kontuzje biegacza korona książka maraton odzież do biegania Poznań przepisy dla biegaczy półmaraton recenzja recenzja butów sprzęt biegowy słownik biegacza test butów test obuwia trening biegacza trening siłowy Wielkopolscy Biegacze zacząć biegać ścieżki biegowe

Kategorie

  • Charytatywnie (1)
  • Imprezy biegowe (28)
  • Kulinaria (7)
  • Przemyślenia (10)
  • Ścieżki biegowe (3)
  • Sprzęt (13)
  • Treningi (12)
  • Zdrowie (7)

Polecam odwiedzić

Poznań Biega

Wielkopolscy Biegacze.pl
© Copyright 2014 BlogBiegacza.pl
Witryna używa plików cookies w celach statystyk, zgodnie z Polityką prywatności. Warunki przechowywania i dostępu do plików cookies są określone w ustawieniach przeglądarki.Akceptuj Czytaj więcej
Polityka prywatności & Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.