• Imprezy biegowe
  • Treningi
  • Kulinaria
  • Sprzęt
  • Ścieżki biegowe
  • Zdrowie

Blog Biegacza

Biegacz to nie ten, kto szybko biega. To ten, który nie ustaje w walce.
  • Imprezy biegowe
  • Treningi
  • Kulinaria
  • Sprzęt
  • Ścieżki biegowe
  • Zdrowie
Home  /  Kulinaria  /  Makaron z łososiem i szpinakiem
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
28 Czerwiec 2014

Makaron z łososiem i szpinakiem

Napisał Blog Biegacza
Blog Biegacza
Kulinaria przepisy dla biegaczy Komentarze wyłączone

Każdy biegacz dobrze wie jak ważny jest makaron w jego diecie. Duża dawka węglowodanów na kilka dni przed ważnymi zawodami potrafi dodać energii. Do tego dodamy smacznego łososia i mamy pyszną oraz łatwą w przygotowaniu potrawę.

ŁosośRyby są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Poza tym zawierają kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na nasz wzrok, oprawiają pamięć i koncentrację oraz działają antydepresyjnie. Ponadto ryby są cennym dowozem minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: fosfor, selen, magnez, wapń czy jod. Jest to też źródło łatwostrawnego i dobrze przyswajalnego przez nasz organizm białka. Mięso ryby dostarcza także dużo witamin takich jak A (poprawia kondycję skóry), D (wzmacnia kości), E (usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki) oraz szereg witamin z grupy B (wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację).

Składniki na makaron z łososiem (porcja na ok. 2 osoby)

  • ok. 500 g surowego lub wędzonego łososia (filet)
  • makaron typu penne lub pappardelle
  • pęczek świeżego szpinaku lub kostka mrożonego w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • ok. 50 ml białego wina
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz
  • kilka kaparów
  • oliwa z oliwek
  • pomidorki koktajlowe dla ozdoby

Przygotowanie

Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek należy podsmażyć szpinak dodając kolejno rozgnieciony czosnek i sok z cytryny. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz podlewamy białym winem. Kolejnym etapem jest dodanie pokrojonego w sporą kostkę łososia oraz kilka kaparów. Rybę należy smażyć krótko, żeby za bardzo nie wysuszyć mięsa. Na koniec dodajemy 18% śmietanę i dusimy całość przez 5-10 minut. W międzyczasie należ ugotować makaron – najlepiej al dente. Danie na patelni powinno być już gotowe. Na koniec proponuję posmakować i sprawdzić czy ilość przypraw jest odpowiednia i ewentualnie dodać więcej. Danie najlepiej podawać w małej miseczce lub na głębokim talerzu. Na makaron kładziemy porcję łososia ze szpinakiem i przyozdabiamy pomidorkami. Proponuję do dania podać białe, wytrawne wino.

Smacznego!

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Komentarze

Podziel się
Blog Biegacza
Blog Biegacza

 Poprzedni artykuł Ścieżki biegowe – 5km wokół Malty
Następny artykuł   25. Półmaraton Pobiedziska
  • O Mnie
  • Moje wyniki
  • Współpraca
  • Kontakt
Śledź mnie na Strava

Wspierają mnie

Moje najbliższe starty/treningi:

There are no upcoming events.

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Tagi

akcesoria do biegania altra badania badania wydolnościowe bieganie Poznań bieganie z psem bieg na 10km Blog Biegacza blog o bieganiu buty do biegania CrossFit dieta biegacza energia eventy biegowe gadżet dla biegacza Grand Prix Wielkopolski w Półmaratonie kontuzje biegacza korona książka maraton odzież do biegania Poznań przepisy dla biegaczy półmaraton recenzja recenzja butów sprzęt biegowy słownik biegacza test butów test obuwia trening biegacza trening siłowy Wielkopolscy Biegacze zacząć biegać ścieżki biegowe

Kategorie

  • Charytatywnie (1)
  • Imprezy biegowe (28)
  • Kulinaria (7)
  • Przemyślenia (10)
  • Ścieżki biegowe (3)
  • Sprzęt (13)
  • Treningi (12)
  • Zdrowie (7)

Polecam odwiedzić

Poznań Biega

Wielkopolscy Biegacze.pl
© Copyright 2014 BlogBiegacza.pl
Witryna używa plików cookies w celach statystyk, zgodnie z Polityką prywatności. Warunki przechowywania i dostępu do plików cookies są określone w ustawieniach przeglądarki.Akceptuj Czytaj więcej
Polityka prywatności & Cookies

Necessary Always Enabled