Postanowiłem wprowadzić nowy cykl postów proponujących proste przepisy kulinarne dla biegaczy. Dzisiaj przedstawię prosty przepis na energetyczne babeczki, które dodadzą dużo energii przed każdym treningiem i w dodatku nie zawierają witaminki „E” jak większość batonów.
Składniki:
- 250g drobno pokrojonych suszonych fig
- 250g uprażonych migdałów
- 100g gorzkiej czekolady (minimum 50% kakao)
- otarta skórka z jednej pomarańczy lub cytryny
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do małego rondla wlewamy gorącą wodę i dodajemy pokruszoną czekoladę. Zawartość mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści. Czekamy, aż czekolada nieco ostygnie i dodajemy miód – pozwoli to na zachowanie zdrowotnych właściwości miodu. Następnie dodaj pozostałe składniki czyli skórkę z cytryny lub pomarańczy, figi, migdały, cynamon oraz szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie całość i przełóż do wcześniej przygotowanych papierowych foremek. Przygotowana porcja powinna wystarczyć na 10-12 foremek. Następnie wstaw porcje do lodówki, żeby stężały. Energetyczne kulki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do kilku tygodni.
Energetyczna przekąska (1 porcja) zawiera:
- wartość energetyczna – 47 KCAL
- węglowodany – 5g
- białko – 1g
- tłuszcz – 2,5g